Wat is slow living?

8 September 2019 0 By elfendertigst
Slow living in actie - een slak die geniet van het leven op het juiste tempo.
Photo by Kumiko SHIMIZU on Unsplash

Met zijn allen willen we steeds maar meer, beter en sneller. Fast food en fast fashion zijn de norm. Produceren (en snel!) is het devies. Om al die spullen te kunnen kopen moeten we steeds meer werken. En om al die spullen dan op te slaan hebben we een groter huis (en grotere hypotheek) nodig. Voor een snelle boodschap pakken we even de auto en zodra er een nieuw model iPhone is kopen we die en leggen we de oude in een doos op zolder.

Maar deze manier van leven gaat steeds meer mensen tegenstaan. Stress, burn-out, schulden, gezondheidsproblemen. Het lijkt alsof iedereen er tegenwoordig last van heeft. Misschien ligt het wel aan onze leefstijl. Maar ik geloof dat er een oplossing is: slow living.  

Een andere manier van leven

Slow living is een tegenbeweging en manier van leven waarachter een uitgebreide filosofie schuilt. Het combineert verschillende thema’s, zoals duurzaamheid, mindfulness, minimalisme, financiële onafhankelijkheid en sociale cohesie. Slow living draait om hoe we samen een vol leven kunnen leiden. Vol vreugde, vol betekenis, vol schoonheid en vol liefde. Waarbij we goed voor elkaar en onze planeet zorgen.

Slow door het leven gaan is alles op het juiste tempo doen. Dus niet per se langzaam! Gewoon, met gepaste snelheid bij alles wat we doen. Denk aan het verbouwen van voedsel en het bereiden van eten. Maar ook aan het maken van kwaliteitsproducten en het kopen van alleen dat wat je nodig hebt. En natuurlijk het grootbrengen van de volgende generaties en het opbouwen en onderhouden van onderlinge relaties.

Dit alles kost tijd. En vereist aandacht. Slow living zorgt ervoor dat je dat in overvloed hebt.    

Maar wat is slow living nou precies?

Op de website van de Slow Living Summit, een organisatie die zich via een jaarlijks congres inzet voor een revolutie binnen de voedingsindustrie, wordt het prachtig samengevat:

“The Slow Living Vision is of an Earth where humankind, honoring and celebrating the profound connectedness of a people, places and living beings, gives back by co-creating mutually supportive communities, bioregions and economic systems – and where we combine the wisdom of the past with a vision for the future to ensure a balanced, fulfilling way of life for all generations to come.”

Net zoals er binnen elke religie of filosofie verschillende stromingen zijn en verschillende manieren van het toepassen van een idee of leefstijl, is dat ook bij slow living het geval. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. En dat is goed! Ieder mens, ieder leven en elke situatie is anders. Als slow living je interesseert, zoek dan de beste manier om het voor jezelf toe te passen. Niemand kan je vertellen wat de beste manier is, dus het zal een zoektocht zijn. Maar de aanhouder wint, en als je eenmaal de juiste manier hebt gevonden zal je daar in alle gebieden van je leven voordeel van ondervinden.

Hoe de slow movement zich ontwikkelde

De slow movement begon in Rome in 1986, tijdens een protest tegen het openen van een McDonald’s. De protestanten wilden geen fast food in hun stad, maar juist lokaal geproduceerd, traditioneel eten dat met liefde gemaakt werd. Dit groeide uiteindelijk tot een beweging die zichzelf de slow food movement noemde. Als je hier specifiek meer over wil weten, kan je het best naar de website van Slow Food International gaan.

Later ontstond vanuit de slow food movement ook de slow cities movement, Cittaslow, waarbij hele steden worden ingericht volgens de slow-filosofie. In Nederland draagt Vianen bijvoorbeeld dit keurmerk. Het doel van Cittaslow is de principes van de ecogastronomie toe te passen op het dagelijks leven. Deze steden zijn authentiek en bieden volop mogelijkheden om een langzaam en rustig leven te leiden.

Cittaslow Nederland omschrijft hun eigen doel op een inspirerende manier: Slow leven houdt in: je langzaam haasten, ‘festina lente’, zoals men vroeger zei in het Latijn. Dagelijks op zoek zijn naar een bewuster leven in de moderne tijd, met andere woorden op zoek naar het beste uit het verleden, om daar dankzij het beste van de hedendaagse en toekomstige mogelijkheden van te genieten.

En vervolgens ontstonden er allerlei bewegingen die teruggrepen op het concept slow – rustig en langzaam, met aandacht. Inmiddels kan je eigenlijk wel voor elke bezigheid of elk onderwerp een slow variant vinden. Slow travel, slow money en slow schools bijvoorbeeld. Elk van deze bewegingen past de concepten die ooit vanuit de slow food movement ontstonden op een geheel eigen manier toe. En daardoor blijft slow living zo verrassend, interessant en vernieuwend.

Verder lezen, luisteren of kijken over slow living

Zelf ontdekte ik via het minimalisme de slow movement, de culturele beweging die zich inzet voor het verlangzamen van onze moderne maatschappij. Een van de belangrijkste namen binnen deze beweging is Carl Honoré. In 2004 publiceerde deze Canadese journalist het boek In Praise of Slow (in het Nederlands: Slow). In het boek beschrijft hij per thema (bijvoorbeeld voedsel, onderwijs en stedenbouw) hoe het ook slow kan. Een mooie samenvatting van het boek is zijn TED-talk uit 2005: In Praise of Slowness.

Zonder te veel te verklappen, wil ik toch al wat aanhalen: uit zijn onderzoek bleek dat mensen die op de juiste momenten verlangzamen, kwalitatief veel meer uit het leven weten te halen. Is dat niet wat we allemaal willen? Toch zijn we daar vooral op een tegenovergestelde manier mee bezig: meer doen, het sneller doen, en het effectiever doen. Slow living houdt niet in dat je zo min mogelijk moet doen, of zo langzaam mogelijk of omslachtig mogelijk te werk moet gaan. Maar het houdt wel in dat je de dingen op het juiste tempo doet.

Festina Lente; haast je langzaam.

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links.